تعمیر و نگهداری تجهیزات رستوران
یکی از مراحل مهم در راه اندازی رستوران و فست فود خرید تجهیزات آشپزخانه صنعتی است . بعد از هزینه ای که صرف تهیه مکان رستوران و فست فود می شود تامین تجهیزات پر هزینه ترین مرحله خواهد بود . جهت مدیریت و کنترل هزینه ها ، تا جای ممکن باید هزینه های جانبی را آگاهانه کاهش داد . از آن جایی که خرید دوباره تجهیزات ، مبلغ قابل توجهی را به هزینه ها اضافه می کند لازم است مدیران رستوران و فست فود برای نگهداری هر چه بهتر تجهیزات اطلاعات خود را افزایش دهند .
نگهداری از تجهیزات آشپزخانه صنعتی باعث افزایش طول عمر مفید و هم چنین استفاده از آن ها با بالاترین بهره وری در بیشترین زمان ممکن است . منظور از نگهداری در واقع توجه به نکات کاربردی ضمن استفاده از تجهیزات ، عیب یابی درست ، تعمیر به موقع آن ها و هم چنین تعویض قطعات در صورت نیاز است .
یکی از مواردی که به تشخیص زود هنگام خرابی تجهیزات کمک می کند آشنایی با طرز کار دستگاه و عدم دخالت در جابه جایی قطعات داخلی در حین بروز مشکل است . در ادامه به بررسی برخی از دلایل بروز مشکل و هم چنین روش های نگهداری از تجهیزات آشپزخانه صنعتی می پردازیم .
1- دفترچه راهنما
دفترچه راهنمای هر محصول شامل معرفی دستگاه و اجزای تشکیل دهنده آن است . این دفترچه شامل دستورالعمل هایی است که قبل از استفاده باید به آن ها توجه شود و هم چنین شامل نکاتی است که برای تمیز کردن و نگهداری تجهیزات ، دانستن آن ها ضروری است . قبل از راه اندازی محصول دفترچه را مطالعه کنید و یا نکات لازم را شفاها از تولید کننده تجهیزات بپرسید .
2- ضمانت و خدمات پس از فروش
برای رستوران و فست فود خود تجهیزاتی را خریداری کنید که دارای ضمانت و گارانتی باشد . تجهیزات آشپزخانه صنعتی به دلیل استفاده مکرر بعد از مدتی ممکن است نیاز به تعمیر و یا تعویض قطعه داشته باشد . در صورتی که شرکت تولید کننده برای تجهیزات خود گارانتی و خدمات پس از فروش ارائه نماید شما می توانید از این خدمات استفاده کنید و در کمترین زمان و به بهترین شکل مشکل دستگاه خود را برطرف کنید .
3- تمیز کردن تجهیزات
تجهیزات فست فود و رستوران با توجه به اینکه در کدام بخش از آشپزخانه استفاده می شوند نیاز به تمیز کردن در فواصل زمانی مختلف دارند . تجهیزاتی که در بخش پخت هستند به دلیل تجمع چربی ، دود و ذرات بخار در آشپزخانه بیشتر نیاز به تمیز شدن دارند . برخی از تجهیزات مانند وسایل ریز آشپزخانه باید روزانه تمیز شوند و برخی دیگر مانند فر پیتزا ریلی در فواصل زمانی مشخص با توجه به حجم استفاده نیاز به تمیز شدن دارند . در صورت عدم توجه به این نکته ، تجهیزات کارایی خود را از دست می دهند و بازدهی بالایی نخواهند داشت .
4- بازرسی دوره ای
برخی از تجهیزات مانند ماشین ظرفشویی صنعتی به دلیل داشتن اتصالات مختلف ، شیرآلات و لوله ها نیاز به بازرسی در مدت زمان های منظم دارند . پی بردن به مشکلات احتمالی و برطرف کردن آن ها مانع از بروز آسیب جدی به تجهیزات و هم چنین کاهش هزینه ها و نهایتا افزایش طول عمر مفید تجهیزات خواهد شد .
5- توجه به جنس تجهیزات
تجهیزات آشپزخانه صنعتی مستقیما بر روی سلامت غذا و متعاقبا سلامتی مشتریان تاثیرگذار است به همین دلیل اکثر آن ها از ورق استیل و قوطی استیل ساخته می شوند . ورق های استیل به صورت خش دار و مات و هم چنین در ضخامت های مختلف هستند به همین دلیل هنگام تمیز کردن آن ها باید مراقب بود از هر شوینده و مواد شیمیایی استفاده نشود . استفاده از مواد اسیدی باعث تغییر در رنگ تجهیزات ، آسیب به استیل و هم چنین انتقال آلودگی ناشی از خوردگی استیل به غذا می شود . برای جلوگیری از این مشکل و نگهداری بهتر تجهیزات استیل باید آن ها را در محیطی با شرایط آب و هوایی مناسب قرار داد و برای تمیز کردن آن ها نیز از پارچه نرم و شوینده های مناسب استفاده کرد .
دلایل بروز مشکل در تجهیزات آشپزخانه صنعتی
1- استفاده بیش از حد مجاز
رستوران و فست فودهایی که راه اندازی می شوند دارای ظرفیت های مختلفی هستند و متناسب با میزان خروجی آن ها تجهیزات آشپزخانه گوناگونی وجود دارد . نکته مهم که در خرید تجهیزات باید مورد توجه قرار بگیرد ظرفیت آن دستگاه است . در صورت عدم تطابق ظرفیت و میزان استفاده ، تجهیزات به زودی دچار آسیب می شوند و گاها ممکن است از رده استفاده خارج شوند . قبل از خرید تجهیزات حتما تخمین دقیقی از تعداد مشتریان خود داشته باشید تا به ناچار مجبور به استفاده بیش از حد و تکرار خرید پس از زمان کوتاهی نشوید .
2- پرسنل غیر حرفه ای
در صورتی که پرسنل شما افرادی هستند که تجربه و دانش لازم جهت استفاده از تجهیزات را ندارند بهتر است به آن ها آموزش های لازم را بدهید . این آموزش در راستای نحوه صحیح استفاده از تجهیزات و آشنایی با اشکالات جزیی و راه های برطرف کردن آن ها است . هیچ گاه به پرسنلتان اجازه ندهید در صورت بروز مشکلات بزرگتر از حدس و گمان و یا از حس کنجکاوی خود برای برطرف کردن مشکل استفاده کنند . در برخی موارد عدم آگاهی پرسنل و غیر حرفه ای بودن آن ها باعث آسیب جدی به تجهیزات می شود . در چنین شرایطی حتما با شرکت تولید کننده در ارتباط باشید تا در صورت نیاز با اعزام کارشناس ، دستگاه شما را عیب یابی و تعمیر کنند .